Aktivistkinja i projektna menadžerka Zorana Milovanović, kao kandidatkinja Evropskog pokreta u Srbiji našla se u užem krugu za dodelu nagrade „Žena Evrope“ za 2021. godinu u kategoriji Žena u omladinskom aktivizmu. Godišnju nagradu „Žena Evrope“ od 2016. godine tradicionalno dodeljuju Međunarodni Evropski pokret i Evropski ženski lobi.

Zorana Milovanović je u užem krugu za dodelu ove nagrade zajedno sa Gretom Tunberg, švedskom aktivistkinjom za klimatske promene i Zahre Karimi, aktivistkinjom za prava žena i dece.

Nagrada „Žena Evrope“ dodeljuje se sa ciljem isticanja doprinosa žena u promovisanju i unapređenju evropskih pitanja i podsticanja učešća žena u debatama o Evropi i njenoj budućnosti. Kako navode čelnici Međunarodnog evorpskog pokreta i Evropskog ženskog lobija „uloga žena u evropskom projektu ostaje uglavnom neprepoznata, a nagrada za cilj ima da se oda priznanje i prikažu ženske inspirativne inicijative koje daju glas ženama širom Evrope i brane evropske vrednosti kao što su demokratija, inkluzija i različitost“.

Evropski pokret u Srbiji kandidovao je Zoranu Milovanović na osnovu njenog predanog rada i nesebičnog zalaganja u oblasti rodne ravnopravnosti, socijalnih inovacija i socijalnog preduzetništva.

“Zorana ima bogato iskustvo kao aktivistkinja za ženska prava. Ona ima izuzetno moćan glas na delu – od toga da je u prvoj liniji podrške LGBTQ zajednici, do pružanja široke ekspertize svojim kolegama o svim pitanjima koja se tiču socio-ekonomskog okruženja u Srbiji. Zorana je veoma zainteresovana za društvene inovacije i socijalno preduzetništvo – ona je dosledno usmerena ka rešavanju društvenih pitanja i ka stvaranju održivih društvenih promena. Ona je pokretačka snaga projekta „Podeli svoje znanje“ koji je inspirisao stotine žena u Srbiji u pogledu socio-ekonomskog rasta, ličnog razvoja i ekonomske nezavisnosti. Organizuje projektne aktivnosti, povezuje mentorke i mentorine i podstiče razvoj ženskog liderstva u Srbiji i regionu. Njoj je stalo da se uključi u važne razgovore i u središte pažnje stavi važna društvena pitanja bilo svojim radom, angažovanjem na društvenim mrežama ili na ulici.“

Nagrada se dodeljuje u četiri kategorije i za 2021. godinu u užem krugu su:

 1. Žena na funkciji (koja demonstrira političko liderstvo na evropskom međunarodnom nivou):
 • Kauthar Bouchallikht, holandska političarka i aktivistkinja za klimatske promene
 • Angela Merkel, nemačka kancelarka
 • Silvia Costa, vanredna komesarka italijanske vlade
 1. Žena u akciji (koja se istakla bavljenjem politikama na lokalnom nivou
 • Jenny Rasche, osnivačica i predsednica udruženja „Kinderhilfe Fur Siebenburgen E.V.“
 • Ineta Ziemele, sudija Suda pravde Evropske unije
 • Gina Miller, aktivistkinja i borkinja protiv Bregzita
 1. Žena u biznisu (koja unapređuje evropske integracije i preduzetnički duh):
 • Dr Ozlem Tureci, lekarka, imunološkinja, predavačica i preduzetnica
 • Anne Negre, advokatica UWE – University Women of Europe
 • Tijen Onaran, izvršna direktorka i osnivačica GDW Global Digital Women
 1. Žena u omladinskom aktivizmu (koja doprinosi jačanju glasa mladih žena Evrope – starosti od 15-30 godina):
 • Greta Thunberg, švedska aktivistkinja za klimatske promene
 • Zorana Milovanović, aktivistkinja i projektna menadžerka Evropskog pokreta u Srbiji
 • Zahra Karimy, aktivistkinja za prava žena i dece.

Ceremonija finalnog odabira i dodele nagrade „Žena Evrope“ biće organizovana online u sredu, 1. decembra 2021. godine, od 16:00 do 17:00 časova.

Događaj će biti uživo emitovan na kanalima Međunarodnog Evropskog pokreta: Facebook, Twitter, YouTube i LinkedIn.

Više informacija o nagradi „Žena Evrope“ i užem krugu, kao i pobednicama prethodnih godina moguće je naći na zvaničnom sajtu Međunarodnog Evropskog pokreta, ovde.

U međuvremenu vesti, objave i diskusije u okviru dodele nagrade „Žena Evrope“ moguće je pratiti na Twitteru uz pretragu oznake #WomenofEurope . Srećno, Zorana!