Generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) Zvezdana Kovač izabrana je na skupštini Međunarodnog evropskog pokreta (MEP) u najuže rukovodstvo te prestižne evropske organizacije. Na dvodnevnoj izbornoj skupštini, održanoj 19. i 20. novembra, Zvezdani Kovač je poveren trogodišnji mandat članice Izvršnog odbora MEP-a.

Izborom Zvezdane Kovač, čelnici najuticajnijih evropskih organizacija još jedanput su potvrdili značaj delovanja EPuS-a u evropskim okvirima. Njeno imenovanje je veliko i značajno priznanje za naš dosadašnji rad, ali i velika obaveza da i u godinama pred nama ostanemo dosledni promociji evropskih vrednosti na putu Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

MEP je osnovan 1948. godine i danas okuplja 34 međunarodnih organizacija iz 38 evropskih zemalja, i u njenom okviru deluju kako organizacije civilnog društva, tako i predstavnici poslovnih zajednica, sindikata, univerziteta i lokalnih vlasti.

Ovo godine je na čelo MEP-a, kao njegova predsednica, reizabrana, Eva Mejdel. Pored nje, izabrano je 6 potpredsednika, 12 članova Izvršnog odbora kao i blagajnik. Zvezdanu Kovač su za članicu Odbora predložili Evropski pokreti iz Severne Makedonije, Hrvatske, Nemačke, kao i udruženje Europa Nostra.

Evropski pokret u Srbiji punopravni je član mreže Međunarodnog evropskog pokreta od 1993. godine i uz još 74 evropske organizacije trudi se da doprinese promociji evropskih vrednosti zasnovanih na poštovanju osnovnih ljudskih prava, principa mira, slobode i solidarnosti.