Prenosimo govor Tobias Flesenkempera, Šefa misije Saveta Evrope u Beogradu, u celosti:

Dobro veče!

Ekselencije, draga Jelice, draga Zvezdana, draga gospođo Vasilić, čestitam Vam na nagradi, dragi članovi Evropskog pokreta u Srbiji, koji nas pratite uživo i onlajn

Hvala vam na pozivu za Generalnu skupštinu.

Postoji samo par mesta na kojima se osećam više kao „kod kuće“, nego na stastancima Evropskog pokreta. Razlog tome su udruženi koreni naših organizacija. Savet Evrope i Evropski pokret proistekli su iz kongresu u Hagu 1948. , kome su prisustvovali i aktivisti bivše Jugoslavije. Ipak, za taj osećaj postoje i lični razlozi. U mladosti bio sam deo Evropskog pokreta, kao „JEF“, Mladi evropski federalista. Upravo me je stručna poseta Beogradu kao JEF-u , prvi put dovela u Beograd. Sredinom 1990-tih, u veoma teškim vremenima, upoznavanjem mladih Evropljana iz Srbije, spoznao sam da je Evropa mnogo više od Evropske unije.

Dame i gospodo, bez sumnje mogu reći da je Evropska unija najnaprednija organizacija evropskog jzajedništva. Time se izuzetno ponosimo. Srbija ima ambiciju da se pridruži 27 država članica, njihovom zajedničkom tržištu i evropskom ekonomskom području, evru kao zajedničkoj valuti 19 država članica i Šengen zoni od 22 EU države uz Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Ova postignuća evropskog jedinstva zasnovana su na načelima ljudskih prava, demokratije i vladavine prava. To su zajedničke vrednosti Saveta Evrope i EU, koja već ujedinjuju Srbiju i 27 država članica EU, a koje su takođe članice Saveta Evrope. Srbija je ušla u Savet Evrope kao deo državne zajednice 2003. U 2021. obeležićemo dvadesetu godišnjicu sedišta Saveta Evrope u Beogradu. Davne 2001. , mnogo pre članstva Srbije u Savetu Evrope, učestvovali smo u pripremi pridruživanja Srbije Evropskoj Konvenciji o Ljudskim pravima. Konvencija je zapravo kamen temeljac i ustavni instrument evropskog javnog poretka. Osnovna ljudska prava i slobode su preduslov za evropsko jedinstvo. Pre dvadeset godina, podigli smo evropsku zastavu na našem sedištu u Beogradu. Prema mom mišljenju, dve evropske zastave se mogu videti kako lebde iznad Srbije. Upravo zato želimo dati evropsku zastavu Evropskom pokretu, kako bi bila u njihovim sedištu u srcu Beograda, u ulici Kralja Milana.

Ova zastava ima svog autora, Arsena Hajca, čoveka koji je radio u Infromacionom odeljenju Savetu Evrope, ali ne kao dizajner, već kao posvećeni Evropljanin. Projekat je započeo 1950. kada se Nemačka, koja je naš trenutni predsedavajući Saveta Evrope, priključila organizaciji. Takodje, tada je naš prvi direktor komunikacija, Polevi, uočio da zastava bila prihvaćena kao zvanična zastava Saveta Evrope decembra 1955. Današnje predsedavanje EU ima Portugal. Upravo dana kada je Portugal pristupio Evropskoj zajednici, 1. Januara 1986., nije samo portugalska zastava vinuta u vazduh u Briselu, nego i naša zajednička evropska zastava, pošto je Evropska unija prihavatila zastavu kao zajednički simbol 1985. Priču o zastavi je napisao bivši predsednik organizacije Evropskog pokreta, Šarl Koler, a ona se može pronaći u knjizi „Evropa, ljudsko preduzeće“, koju imam čast da poklonim Evropskom pokretu.

Dragi prijatelji,

„Ništa nije moguće bez žena i muškaraca, ništa nije izdržljivo bez institucija “ – Žan Mone.

Ovo je zapisao Žan Mone u svojim memoarima. Zastava je zastava ne zbog komiteta, već zbog posvećenih individua. Ona je opstala inspirisana evropskim vrednostima, a „nošena“ je od strane pojedinaca kao što ste vi i članovi Evropskog pokreta. Ne postoji zamena za našu posvećenost zajedničkim vrednostima. Svako od nas mora da brani, podržava i razvija naše institucije, držeči ih odgovornim. To je samo jedna od priča koje nam ova zastava govori. Ona je takođe podsetnik da svako od nas, gde god da smo, u kakvoj god poziciji da smo, ne može izbeči svoju odgovornost da ustane za naše vrednosti. U protivnom, ova zastava bila bi samo parče tkanine sa dvanaest zlatnih zvezdi na nebesko plavoj pozadini. Znam da je zastava mnogo više od toga za vas, članove i aktiviste Evropskog pokreta u Srbiji. Ona je podsetnik da naša Evropa mora biti građena i branjena svakog dana i da smo u tome zajedno. Gradimo našu zajedničku budućnost u Evropi.

Živeo Evropski pokret u Srbiji!  Hvala.