Pandemija COVID-19 očito je istakla nedostatke u nizu sektora u svim zemljama Zapadnog Balkana – od oslabljenih zdravstvenih sistema, ranjivih demokratskih institucija i pravosuđa, do ekonomije zavisne od pomoći i neodrživih ekoloških i energetskih politika. Sa sličnim problemima i izazovima suočavaju se sve zemlje regiona.

Evropski pokret u Srbiji uz podršku Evropskog fonda za Balkan pokreće projekat ‘’Hronika okruženja’’ čiji je cilj nedeljno informisanje javnosti i institucija u regionu, kao i EU o značajnim društvenim i političkim događanjima u svakoj od zemalja. ‘’Hronika okruženja’’ je deo platforme ‘’Okruženje’’ koja baštini veliki uspeh prvog regionalnog televizijskog serijala koji je postao tokom šest sezona (2912-2018) emitovan na 12 televizija u svim zemljama bivše Jugoslavije i u Albaniji. Nastavljamo misiju kroz slične formate u želji da se društva u našem delu sveta pripreme za istinsko prihvatanje evropskih vrednosti, a ne samo za članstvo u EU.

Svake srede na portalu ‘’Okruženje’’ www.okruzenje.net biće objavljeno šest tekstova autora iz različitih oblasti, a zajedničko svima će biti uticaj pandemije na svakodnevni život. Autori tekstova će biti iz redova predstavnika sektora civilnog društva i stručnjaka iz raznih oblasti. Osim tekstova biće objavljivani i video klipovi i zanimljivi tvitovi iz svih zemalja Zapadnog Balkana. Redovni kolumnisti portala ‘’Okruženje’’ će biti Voja Žanetić i Zoran Kesić. U ‘’Hronici okruženja’’ negujemo kulturu dijaloga, toleranciju i međunarodnu saradnju

Projekat finansira Evropski fond za Balkan

Trajanje projekta: oktobar 2020 – decembar 2021.

Aktivnosti:

Dokumenti: