Odabrane mentorke na programu “Podeli svoje znanje“ su se u subotu 3. februara pripremale za desetomesečni rad sa mentorinama, ali i aktivno učešće u programu. Cilj sastanka je bio da se predstave aktivnosti na programu i mentorke upoznaju sa konceptom programa, kao i sa najvažnijim segmentima mentorskog rada. Sastanak je bio dobra prilika da se mentorke međusobno upoznaju.

U ime partnerskih organizacija koje organizuju program, novu generaciju mentorki su pozdravile Svetlana Stefanović, menadžerka programa Evropskog pokreta u Srbiji i Vukica Stanković ispred Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

Svetlana Stefanović je u pozdravnom govoru naglasila da je Program „Podeli svoje znanje“ tokom ovih osam godina izrastao u prepoznatljiv program, koji okuplja značajan broj žena koje poseduju zavidan nivo znanja i iskustva, kao i da potpomaže umrežavanje i druženje ne samo mentorki, već i mentorina. Ona je istakla da je posvećenost u entuzijam mentorki ključan za uspeh mentorskog odnosa.

Vukica Stanković je rekla da je Ambasada SAD počastvovana što ima priliku da bude deo Programa, kao i da je veoma srećna što se program ove vrste održava u Srbiji uspešno nastavlja svake godine i dalje raste, a samim tim doprinosi i daljem osnaživanju mladih žena.

Tokom sastanka razgovaralo se o tome šta mentorstvo jeste, a šta nije i način na koji bi trebalo da dobar mentorski odnos funkcioniše, kao i koji su to ciljevi mentorstva i uloge akterki u tom procesu.

Istaknuto je da u programu mentorstva fokus isključivo na razvoju i usavršavanju mentorine, ali i da je to dvosmeran proces koji utiče i na samu mentorku. Program mentorstva nije samo namenjen profesionalnom osnaživanju, već i ličnom razvoju. Realizuje se na tri nivoa. 1. rad sa mentorkom; 2. zajednički događaji na programu; 3. saradnja i umrežavanje između mentorki i mentorina.

Mentorkama je predstavljan i način uspotavljanja mentorskog odnosa, kroz primere iz prakse, kao i alatke za praćenje napretka i značaj davanja povratne informacije.

Od februara do novembra 2018. godine, mentorski parovi će biti u kontaktu, razmenjivaće iskustva i povremeno će se sastajati u skladu sa agendom koju same definišu na osnovu obaveza koje obe imaju u ovom periodu, ali će se i svake posledne subote okupljati na zajedničkim događajima, deliti znanje i podržavati se.

 


Projekat “Podeli svoje znanje”, Evropski pokret u Srbiji već sedmu godinu za redom sprovodi u saradnji i u saradnji u i uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Erste Banke i Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS). Program ima za cilj da okupi stručne liderke iz različitih profesija kako bi podelile svoja znanja i iskustva sa mladim ženama na početku karijere sličnih interesovanja i željom da budu uspešne u svojim oblastima. To će doprineti stvaranju prilika za ove žene da unaprede svoj put u karijeri sa namerom da postignu pozitivan pomak u profesionalnom i ličnom smislu, kao i da postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.