Sa velikim žaljenjem saopštavamo da je naš počasni predsednik, profesor Vlastimir Matejić preminuo sinoć u Beogradu. Matejić je bio dugogodišnji predsednik Evropskog pokreta u Srbiji (2011.-2017.). Verovao je u društvo zasnovano na znanju i trudio se da inovacije, istraživanja i razvoj budu osnova rada i napretka Evropskog pokreta u Srbiji.

Komemoracija će biti održana u petak, 14. juna, u Institutu Mihajlo Pupin u 10 i 30, a sahrana će biti istog dana od 14 časova na beogradskom Lešću.

Vlastimir Matejić je magistrirao na Ekonomskom i doktorirao na Mašinskom fakultetu u Beogradu, a usavršavao se na Berkliju u Kaliforniji. Bio je osnivač i rukovodilac Centra za istraživanje razvoja nauke i tehnologije u Institutu “Mihajlo Pupin”, a potom i Generalni direktor i predsednik Upravnog odbora Instituta. Na poziciji Saveznog ministra za nauku, tehnologiju i razvoj bio je od 1992. do 1993. godine u Vladi premijera Milana Panića. Funkciju Izvršnog potpredsednika za strateško planiranje i razvoj u ICN Pharmaceuticals – Galenika vršio je do 1999. godine. Bio je osnivač udruženja „Tehnologija i društvo“, a predavao je na nekoliko fakulteta u zemlji i inostranstvu, između ostalog na Međunarodnoj postdiplomskoj školi ECPD Univerzitet za mir Ujedinjenih nacija. Imao je više značajnih naučnih i praktičnih doprinosa u oblasti istraživanja i razvoja.

Jedan je od osnivača Fondacije Centar za demokratiju u čijem je Upravnom odboru bio. Bio je zaslužni član Saveza inženjera i tehničara Jugoslavije, kao i Društva za operaciona istraživanja Jugoslavije, a vanredni član Naučnog društva ekonomista Srbije i redovni Akademije inženjerskih nauka Srbije.