građana”, je finansiran od strane programa Evropske unije – Evropa za gradjane i gradjanke. Cilj projekta je da razotkrije izvore evroskepticizma među mladima u državama EU i među državama kandidatima za pristupanje EU.

Projekat se fokusira na obrazovanje i osnaživanje mladih putem vebinara, radionica i organizovanog putovanja u Brisel gde će mladi ostvariti komunikaciju i razmenu mišljenja sa zvaničnicima EU.

Glavne aktivnosti na projektu su:

  1. Organizacija 10 vebinara za učenike/ce koje će predvoditi stručnjak o EU. Vebinari će učesnike edukovati o EU, njenim institucijama i politikama.
  2. Radionica u Beogradu sa 15 odabranih učesnika sa vebinara. Radionica će se sastojati od diskusije koju će moderirati stručnjaci iz institucija uključenih u projekat, istražujući stavove mladih o budućnosti EU, glavne probleme sa kojima se suočavaju i predloge rešenja.
  3. Putovanje u Brisel za 6 izvanrednih mladih učesnika iz Srbije. Na osnovu učinka na radionici u Beogradu, 6 mladih učesnika će biti odabrano da učestvuje na međunarodnoj radionici u Briselu. Na radionici će učesnici razgovarati o svojim razmišljanjima i zabrinutostima u vezi s budućnošću EU, njenim slabim tačkama, kao i predložiti moguća rešenja u međunarodnom okruženju sa 4 predstavnika EU, uz pomoć moderatora.

Na osnovu ovih aktivnosti, eksperti za različite evropske politike će napisati četiri dokumenta o politici u cilju borbe protiv evroskepticizma. Kako bi se mladi ljudi osnažili alatima za suprotstavljanje evroskeptičnim narativima među njihovim vršnjacima, tokom projekta će biti kreiran priručnik sa praktičnim primerima i strategijama.

Partnerske organizacije Institute for European Integration (Češka republika), Hellenic Foundation for European & Foreign Policy (ELIAMEP) (Grčka), EuropaNova (Francuska) and European Movement in Serbia (EMinS) (Srbija)

Period realizacije: Mart 2021 – Avgust 2022.


ISKUSTVO SA EPuS-om
Moje iskustvo sa Evropskim pokretom u Srbiji započelo je kada sam preko Učeničkog parlamenta svoje škole saznao za seminar koju su organizovali preko platforme Zum (tada je korona još uvek imala uticaj na svakodnevni život), kao i šta sve može da sledi ukoliko se dovoljno pokažem tu.
Bez ikakvog dodatnog razmišljanja sam stupio u kontakt sa referentom osobom – Anđelkom Radivojveić, inače menadžerkom za razvoj u Evropskom pokretu. Anđelka je i tokom radionica a i van nje nama uvek bila dostupna i u svakom trenutku smo mogli da joj se obratimo u slučaju da imamo pitanja ili bilo kakve nedoumice. Anđelka je takođe osoba koja mi je saopštila prve radosne vesti; da sam od preko stotinu učenika koji su prisustvovali na seminaru ja jedan od petnaestoro koji će imati priliku da učestvuje u radionici koja se održala u Beogradu.
Međutim, ovde je u pitanju bila mnogo veća stvar; organizacija same radionice, kao i smeštaj učenika koji su došli iz ”unutrašnjosti” države. Opet je Anđelka bila ta koja se za sve to postarala, kao i ona koja nas je sprovodila kroz samo funkcionisanje radionice.
Na radionici sam bolje upoznao predavača sa seminara, gospodina Vladimira Međaka, inače potpredsednika Evropskog pokreta. Uspešno nam je približio suštinu članstva u Evropskoj uniji, ali i objektivno, iznoseći i dobru stranu i lošu stranu. Nakon toga smo bili podeljeni u grupe, gde smo na jedan kreativan način simulirali rad Evropskog parlamenta, baveći se gorućim pitanjima za Srbiju, poput sankcija Rusiji, odnosa sa NATO-om i ekoloških problema. Radionica mi je definitivno pomogla da se dublje upoznam sa problematikom i celokupnim stanjem sredine i društva u kojem živimo. Takođe je to bila jedinstvena prilika da upoznam ljude istog ili sličnog razmišljanja kao ja, a čak i onda kada su nam se razmišljanja u nekim pogledima razlikovala, to smo mogli prodiskutovati na miran i korektan način, bez ikakve osude ili negativnog pritiska.
Međutim, daleko od toga da je tu bio kraj. Jer je šestoro učenika koji su se ovoga puta pokazali na radionici su dobili priliku da u julu ove godine odu u Brisel, u Belgiju. Imao sam tu čast da budem jedan od njih šestoro. Putovanje u Brisel je definitivno nešto što će mi zauvek ostati u sećanju. U Brisel je sa nama umesto Anđelke išla Zorana, koja u Briselu uvek bila uz nas i, isto kao i Anđelka, uvek spremna da pomogne. U Briselu smo upoznali naše vršnjake iz Republike Francuske, Republike Grčke i Češke republike, koji takođe dele ista ili slična mišljenja kao i mi. Radionica u Briselu je funkcionisala po istom principu kao radionica u Beogradu, mada ono što je na mene ostavilo veći utisak jesu aktivnosti van tih radionica. Prva je od njih je poseta Domu evropske istorije, gde smo imali priliku da se upoznamo sa time kako se Evropska unija razvijala kroz godine. Druga je bile poseta Evropskom parlamentu, gde smo se sastali sa članicom Evropskog parlamenta, kao i evropske i francuske Partije zelenih, Gvendolinom Delbo-Korfild, sa kojom samo takođe diskutovali o aktuelnim temama.
O Evropskom pokretu i njihovim članovima nemam ništa drugo do reči hvale. Da nije bilo njih, verovatno još dugo ne bih imao priliku da posetim Brisel, a pogotovo Evropski parlament. Istinski su pokazali šta znači puna podrška u bilo koje vreme. Njihov angažman oko cele ove stvari, njihova požrtvovanost od vebinara do Brisela, je stvarno nešto što ću definitivno zauvek ceniti i čega ću se uvek rado sećati. Iskreno se nadam nastavku saradnje sa njima, nadam se u budućnosti i na poslovnom planu.

Rastko Petković, Filološka gimnazija Beograd