Raspisan je konkurs za novu 12. generaciju mentorina, u okviru programa “Podeli svoje znanje”, koji zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju i Evropski pokret u Srbiji.

Pozivamo mlade žene (i žene koje su duhom mlade!), koje imaju minimum šest meseci relevantnog profesionalnog angažmana (volontiranje, stažiranje, radni odnos, itd.) sa teritorije Republike Srbije da se prijave. Program uvek posebno želi dobrodošlicu mladim preduzetnicama u poljoprivredi i Romkinjama.

Program „Podeli svoje znanje“ je jedinstven program koji otvara mogućnost za lični i profesionalni razvoj žena. Zasnovan je na konceptu mentorstva, a usmeren je upravo na izgradnju međusobne podrške žena, kroz deljenje znanja, iskustava, jačanje solidarnosti, promociju dobrih uzora, umrežavanje i osnaživanje žena. Program je tokom 12. godina uspeo da se prilagodi potrebama profesionalnog i ličnog razvoja žena, te je Covid-19 pandemija još jedan od izazvoa koji je Program uspešno savladao, pružajući podršku ženskoj zajednici u izazovnim vremenima. U novoj 2022. godini nastavljamo da posvećeno radimo na obezbeđivanju uslova za razvoj profesionalnih veština, ali i umrežavanje žena i podsticanje ženske solidarnosti. U novoj 2022. godini, takođe ćemo nastaviti sa razvojem pilot projekta “Podeli svoje znanje – Bosna i Hercegovina”.

Cilj programa “Podeli svoje znanje” je profesionalno i lično osnaživanje žena u našem društvu, kroz razmenu iskustava i znanja. Vođen je idejom da uspešne i stručne žene, liderke iz različitih profesija, podele svoja znanja i iskustva sa mladim ženama sličnih interesovanja kako bi doprinele stvaranju prilika za mlade žene za unapređenje svog puta u karijeri, sa namerom da postignu pozitivan pomak i postave zdrave osnove za buduću dugoročnu saradnju.

  • Rad sa mentorkom u mentorskom paru – kroz bilateralne susrete i neformalne razgovore, uzajamno motivisanje i mobilizacija mentorina i mentorki, otvaranje mogućnost za mlade žene da pokrenu svoje karijere ili promene oblasti rada, da se dalje razvijaju i usavršavaju.
  • Zajednički grupni događaji – okrugli stolovi i radionice i različiti događaji koji okupljaju mentorine i mentorke, kao i alumnistkinje, ali i druge zainteresovane. Radionice su namenjene osnaživanju i jačanju različitih veština koje im nedostaju. Okrugli stolovi su namenjeni razgovoru sa različitim ženama iz različitih profesija, kao i na njihove lične priče i izazove sa kojima se kao žene susreću u svom radu;
  • Promocija i Mentorska šetnja – završni događaj Programa, na kojem mentorke i mentorine dobijaju sertifikate i u okviru razgovora na različite teme podižu svest o značaju mentorstva, kao i umrežavanja i deljenja znanja. Mentorska šetnja je deo globalne incijative Vital Voices Global Leadership Network u okviru koje se svake godine u nekoliko država širom sveta organizuje niz mentorskih šetnji širom sveta, u istom danu. Promocija na programu podrazumeva deljenje sadržaja o uspesima naših mentorina i mentorki i promovisanju primera dobre prakse jačanja ženske mreže. Promocija se sprovodi aktivno na društvenim mrežama.

Program omogućava:

  • Unapređenje ličnih znanja i veština;
  • Ekonomsko i profesionalno osnaživanje pozicije žena u Srbiji;
  • Razvoj i unapređenje ženskog liderstva, kao i percepcije istog;
  • Kreiranje mreže novih liderki;
  • Intergeneracijsku i intrageneracijsku saradnju;
  • Prenošenje znanja i iskustava u okruženje
  • Promociju uspeha i dostignuća žena.

Konkurs je trenutno otvoren za mentorine i period za prijave je od 25. oktobra do 30. novembra do 23:59h. Na konkurs je moguće prijaviti se popunajvanjem Formulara za prijavu – Program Podeli svoje znanje – 2021 za mentorine.

Mentorke se biraju na osnovu profila odabranih devojaka (profesionalnih afiniteta i ličnih interesovanja). Konkurs za mentorke je otvoren tokom cele godine.

Mentorke se mogu prijaviti popunjavanjem slanjem CV-a i motivacionog pisma na adresu office@emins.org tokom cele godine, čime postaju deo baze mentorki i bivaju kontaktirane tokom procesa selekcije mentorki na osnovu odabira mentorina.

Sve dodatne informacije možete pisati na office@emins.org.