Aktivistkinje Foruma mladih Evropskog pokreta u Srbiji, Nevena Nedeljković i Anja Anđušić, vodile su prošle nedelje Evropski čas u Gimnaziji Zaječar, prvi u okviru projekta EnlargEUrope. Tema časa bila je Šta je proces proširenja Evropske unije i koje koristi mladi imaju od toga, a učenici su sa edukatorkama razgovarali o tome šta je proces evropskih integracija, dokle je Srbija stigla u tom procesu, šta Evropska unija znači za njih, kao i predrasudama koje prema tome imaju. Bili su veoma otvoreni za razmenu mišljenja i iskustava sa svojim vršnjacima, ali i za sticanje novih znanja i istakli da im ovakvi sadržaji nedostaju i da bi rado učestvovali u sličnim aktivnostima.

“Evropska unija predstavlja mobilnost. Ovakvi časovi su super za nas pošto možemo da postanemo motivisaniji i da se više interesujemo”, rekao je Nikola Trajković, učenik drugog razreda Gimnazije Zaječar. On  smatra da će proces evropskih integracija Srbije trajati onoliko koliko je potrebno da se postigne približno jednak nivo ekonomskog razvoja i sistema obrazovanja u našoj zemlji sa drugim državama članicama EU.

Profesorka građanskog vaspitanja Gimnazije u Zaječaru, Dragana Rašić, ocenila je da je forma Evropskih časova dobro osmišljena i da  joj je posebno drago što je ova aktivnost Evropskog pokreta u Srbiji realizovana u Zaječaru.

“Evropski čas se savršeno uklapa u formalni obrazovni metod. Učenici su mogli da čuju dosta korisnih informacija na jedan neformalan način i kroz primere. Ukoliko je postojala neka vrsta  predrasude, Evropski čas je pomogao da je prevaziđu”, dodala je profesorka Rašić.

Prvi  Evropski čas u ovoj godini održan je u okviru projekta EnlargEUrope koji sprovodi Evropski pokret u Srbiji, u saradnji sa partnerskim organizacijama iz Hrvatske, Crne Gore, Rumunije, Poljske i Litvanije. Cilj projekta je da doprinese boljem razumevanju i promociji značaja procesa proširenja kroz povezivanje prošlog i aktuelnog iskustva građana sadašnjih, ali i budućih građana Evropske unije. Projekat sufinansira Evropska unija kroz program Evropa za građane i građanke.

Naredni Evropski časovi biće održani u Kuršumliji.